Žena a muž nejen v rytmu tanga (Kulturní dílna Jaroslava Krčka na Rváčově)

Galerie

30. ročník hudebně dramatického festivalu Lomnické kulturní léto.

Účinkuje: Duo Manera.

Koncert kytaristů Soni Vimrové a Miroslava Žáry (Duo Manera) nabídne rytmy španělského flamenca či argentinského tanga a také vlastní úpravy skladeb různých stylových období a žánrů.

Kytarové Duo Manera bylo založeno v roce 2013 a vzniklo po dlouhodobé pravidelné spolupráci obou umělců, která trvá již od společných studií na plzeňské konzervatoři a pražské HAMU ve třídě prof. Štěpána Raka. Zpočátku duo prezentovalo především skladby klasických kytarových mistrů, v současné době se věnuje převážně autorským úpravám skladeb španělského a latinskoamerického repertoáru. Duo Manera se úspěšně představilo na mnoha významných kulturních akcích, např. v rámci koncertního cyklu Břevnovská hudební setkání, na festivalu Na Dvanácti strunách v Českých Budějovicích či v Maiselově synagoze v Praze. Duo Manera disponuje vlastním ozvučením od firmy BOSE, takže se hodí jak do koncertních sálů a divadel, tak i do venkovních prostor či kaváren…

Duo Manera vás roztančí rytmy španělského flamenca či argentinského tanga, nabídne i vlastní úpravy skladeb různých stylových období a žánrů. Zažijete večer plný temperamentu v úchvatném podání dvou mistrů klasické kytary.

Miroslav Žára je absolventem Konzervatoře v Plzni a Hudební fakulty Akademie múzických umění v Praze, kde studoval u prof. Štěpána Raka. V rámci studia získal stipendium na Hochschule für Musik Franze Liszta ve Weimaru. Od roku 2004 se věnuje studiu flamenca. Pravidelně spolupracuje se zpěvačkou Editou Adlerovou (projekt Španělský večer s Carmen), s tanečnicí Lolou Karpenko, se kterou založili soubor La Magia del Flamenco. Od roku 2008 je členem orchestru Hudebního divadla Karlín (muzikál Carmen v hlavní roli s Lucií Bílou). Mezi jeho další aktivity patří spolupráce s Plzeňskou filharmonií v oblasti filmové hudby, od roku 2020 vyučuje flamencovou hru na Mezinárodní konzervatoři v Praze.

Soňa Vimrová vystudovala Konzervatoř v Plzni a Hudební fakultu Akademie múzických umění v Praze ve třídě prof. Štěpána Raka. V rámci studia získala stipendium na roční stáž do Finska (Jyväskylä. Od studií se pravidelně účastnila mezinárodních kytarových soutěží doma i v zahraničí. Na kytarovém bienále v Kutné Hoře získala 3. cenu a Zvláštní cenu za nejlepší provedení slovenské soudobé skladby (1992 – I. kategorie) a několikrát se stala finalistkou soutěže (1996 – II. kategorie, 2002, 2004 – III. kategorie). Kromě České republiky koncertovala také v Polsku, Německu, Španělsku, Slovinsku, Slovensku, Švýcarsku a Číně. Jako sólistka vystoupila s Pražskou komorní filharmonií (2003) či orchestrem Atlantis (2004). V současné době vystupuje také např. se zpěvačkou Michaelou Katrákovou či v triu Maurice Ensemble spolu se sólisty Národního divadla Bledarem Zajmi (violoncello) a Michaelou Zajmi (zpěv).

Prodej vstupenek od 2. 5. 2024 od 9 hodin na www.divadlo.kislomnice.cz nebo v Turistickém informačním centru na náměstí.

Pořadatel si vyhrazuje právo odebrat určitý počet vstupenek před zahájením předprodeje. Změna programu vyhrazena.

Informace o akci a jejím konání